Dacă dorești să te retragi din contract, te rugăm să folosești documentul descărcat aici
Acces rapid
Anexe
Informații pentru consumatori despre garanția accesoriilor și garanția produsului
Drepturile și obligațiile cuprinse în această fișă de informații se aplică în cazul în care ați încheiat un contract cu Operatorul indicat în această fișă de informații în calitate de consumator. Conform Legii V din 2013 privind Codul civil (Ptk.) Secțiunea 8:1, Alineatul (1), Punctul 3, o „persoană fizică care acționează în afara domeniului profesiei, ocupației independente sau activității sale de afaceri” este considerată consumator.
Garanție accesorii
În ce caz vă puteți exercita corect garanția pentru accesorii?
În cazul unei prestații defectuoase de către Furnizorul de servicii (denumit în continuare: Operator), puteți face o cerere de garanție împotriva Operatorului în conformitate cu regulile Codului civil.
La ce drepturi aveți dreptul pe baza revendicării dvs. de garanție?
Puteți, în funcție de alegerea dvs., să utilizați următoarele revendicări de garanție pentru accesorii:
Puteți solicita o reparație sau o înlocuire, cu excepția cazului în care îndeplinirea solicitării pe care ați ales-o este imposibilă sau ar implica costuri suplimentare disproporționate pentru Operator față de îndeplinirea unei alte solicitări. Dacă nu ați solicitat sau nu ați putut solicita reparația sau înlocuirea, puteți solicita livrarea proporțională a despăgubirii, sau puteți repara defectul pe cheltuiala Operatorului, sau îl puteți solicita reparat de către altcineva, sau – în ultimul caz – vă puteți retrage și din contract.
Puteți trece de la dreptul de garanție al accesoriului ales la altul, dar veți suporta costul comutatorului, cu excepția cazului în care acesta a fost justificat sau Operatorul a dat un motiv pentru aceasta.
Care este termenul limită pentru revendicarea cererii dumneavoastră de garanție?
Sunteți obligat să raportați eroarea imediat după descoperirea acesteia, dar nu mai târziu de două luni de la descoperirea erorii. În același timp, dorim să vă atragem atenția asupra faptului că nu vă mai puteți revendica drepturile de garanție accesorie dincolo de termenul de prescripție de doi ani de la finalizarea contractului. În cazul articolelor uzate, acest termen este indicat lângă produs pe site, dar cel puțin un an.
Cui puteți să vă executați cererea de garanție pentru accesorii?
Puteți face cererea dumneavoastră de garanție pentru accesorii împotriva Operatorului.
Ce alte condiții există pentru a vă afirma drepturile de garanție pentru accesorii?
Până la proba contrarie, trebuie să se presupună că un viciu recunoscut în termen de un an de la data livrării mărfurilor exista deja la momentul livrării mărfurilor, cu excepția cazului în care această prezumție este incompatibilă cu natura mărfii sau cu natura bunului. defect. Acest alineat se aplică și bunurilor care conțin elemente digitale. Totuși, după ce a trecut un an de la prestare, sunteți deja obligat să dovediți că defectul pe care l-ați recunoscut exista deja la momentul efectuării.
Operatorul poate refuza conformarea bunurilor cu contractul în cazul în care repararea sau înlocuirea este imposibilă, sau dacă acest lucru ar duce la costuri suplimentare disproporționate pentru Operator, ținând cont de toate circumstanțele, inclusiv de valoarea reprezentată de serviciu într-o stare impecabilă. , precum și gravitatea încălcării contractului.
Consumatorul are, de asemenea, dreptul – în funcție de gravitatea încălcării contractului – să solicite o livrare proporțională a despăgubirilor sau să rezilieze contractul de vânzare dacă
- a) Operatorul nu a efectuat reparația sau înlocuirea sau a efectuat-o, dar nu a respectat parțial sau integral prevederile art. (VI. 30.) a refuzat să îndeplinească condițiile specificate la paragraful (3) al § 13 din Hotărârea Guvernului, sau conform paragrafului (1) să conformeze bunurile cu contractul;
- b) a apărut o eroare repetată de executare, în ciuda faptului că Operatorul a încercat să conformeze bunurile cu contractul;
- c) eroarea de executare este atât de gravă încât justifică o reducere imediată a prețului sau rezilierea imediată a contractului de vânzare; sau
- d) Operatorul nu s-a angajat să aducă bunurile în conformitate cu contractul sau din circumstanțe rezultă clar că Operatorul nu va aduce bunurile în conformitate cu contractul într-un termen rezonabil sau fără a prejudicia în mod semnificativ interesele consumatorului.
În cazul în care consumatorul dorește să rezilieze contractul de vânzare invocând executarea defectuoasă, Operatorului îi revine sarcina de a dovedi că vina este nesemnificativă. Consumatorul are dreptul de a reține partea rămasă din prețul de cumpărare – ajustată la gravitatea încălcării contractului – în totalitate sau parțial, până când Operatorul își îndeplinește obligațiile legate de respectarea contractuală și executarea defectuoasă. Termenul rezonabil pentru repararea sau înlocuirea bunurilor va fi socotit din momentul în care consumatorul a comunicat defectul Operatorului. Consumatorul trebuie să pună bunurile la dispoziția Operatorului pentru a efectua reparația sau înlocuirea.
Operatorul trebuie să asigure returnarea bunurilor schimbate pe cheltuiala sa. Dacă reparația sau înlocuirea necesită scoaterea bunurilor care au fost puse în funcțiune în conformitate cu natura și scopul bunurilor – înainte ca defectul să devină detectabil – atunci obligația de reparare sau înlocuire include scoaterea mărfurilor neconforme și punerea în funcțiune a mărfurilor înlocuite sau reparate plasând sau suportând costurile de scoatere sau punere în funcțiune.
Livrarea despăgubirii este proporțională dacă valoarea acesteia este egală cu diferența dintre valoarea bunurilor datorate consumatorului în cazul executării contractuale și valoarea bunurilor efectiv primite de consumator. Dreptul consumatorului de a rezilia contractul de vânzare poate fi exercitat printr-o declarație legală adresată Operatorului prin care se exprimă decizia de denunțare.
În cazul în care executarea defectuoasă afectează doar o anumită parte a bunurilor furnizate în temeiul contractului de vânzare, iar cu privire la acestea există condițiile de exercitare a dreptului de denunțare a contractului, consumatorul poate rezilia contractul de vânzare numai cu privire la bunurile defecte, dar și în ceea ce privește orice alte bunuri achiziționate împreună cu acestea pot rezilia în cazul în care nu se poate aștepta în mod rezonabil consumatorului să păstreze numai bunuri care sunt conforme cu contractul.
În cazul în care consumatorul renunță la contractul de vânzare în întregime sau – conform paragrafului anterior – cu privire la o parte din bunurile furnizate în baza contractului de vânzare, atunci
- a) consumatorul trebuie să returneze Operatorului bunurile afectate pe cheltuiala Operatorului; şi
- b) Operatorul trebuie să restituie imediat consumatorului prețul de cumpărare plătit pentru bunurile în cauză, de îndată ce a primit bunurile sau certificatul care susține returnarea bunurilor.
Garanția produsului
În ce caz poți folosi corect garanția produsului?
În cazul unui defect al unui lucru mobil (produs), puteți – la alegerea dvs. – să vă revendicați dreptul care decurge din garanția accesoriilor sau din revendicarea garanției produsului.
Ce drepturi aveți pe baza revendicării dvs. de garanție a produsului?
Ca pretenție de garanție a produsului, puteți solicita doar repararea sau înlocuirea produsului defecte.
În ce caz produsul este considerat defect?
Produsul este defect dacă nu îndeplinește cerințele de calitate în vigoare la momentul introducerii pe piață sau dacă nu are proprietățile descrise de producător.
Care este termenul limită pentru revendicarea cererii de garanție a produsului?
Puteți să vă revendicați garanția produsului în termen de doi ani de la introducerea produsului pe piață de către producător. După acest termen, veți pierde acest drept.
Împotriva cui și în ce alte condiții puteți aplica cererea de garanție a produsului?
Puteți exercita cererea de garanție a produsului numai împotriva producătorului sau distribuitorului articolului mobil. Trebuie să dovediți defectul produsului în cazul unei cereri de garanție a produsului.
În ce cazuri producătorul (distribuitorul) este scutit de obligațiile de garanție a produsului?
Producătorul (distribuitorul) este eliberat de obligația de garanție a produsului numai dacă poate dovedi că:
– produsul nu a fost fabricat sau comercializat ca parte a activităților sale comerciale sau
– conform stadiului științei și tehnologiei, defectul nu era recunoscut la momentul introducerii lui pe piață sau
– defectul produsului rezulta din aplicarea legislatiei sau reglementarilor oficiale obligatorii.
Este suficient ca producătorul (distribuitorul) să dovedească un motiv pentru scutire.
Cu toate acestea, dacă cererea de garanție a produsului este susținută cu succes, puteți face cererea de garanție pentru accesorii pentru produsul înlocuit sau piesa reparată împotriva producătorului.
Garantie obligatorie
Legislația prevede un termen de valabilitate obligatoriu de 2 ani pentru produsele distribuite de Operator.